Mary Ann

Olin jo pitkään katsellut Billing Boatsin tätä rakennussarjaa sillä silmällä. Billing ei ole tarkoittanut mallia uivaksi, joten konversio radio-ohjattavaksi vaatii hieman omaa suunnittelua. Innoituksen asiaan sain artikkelista, jonka voit lukea täältä.

 

 

 

 

Sarjan mukana tulee potkuri ja akseli, mutta kannattaa kuitenkin hankkia parempilaatuiset (tämä muuten pätee kaikkiin Billing Boatsin sarjoihin). Sopivat osat löytyivät tällä kertaa Graupnerin valikoimasta. Akseliputken halkaisija on 4mm, eli sama kuin vanerin paksuus. Tämä teki asentamisen helpoksi! Toisaalta kierre akselin päässä on vain M2-kokoa, ja tähän kierrekokoon en onnistunut löytämään valmista messinkipotkuria. Sen voisi tietysti tehdä itsekin. Toistaiseksi tyydyin Graupnerin muovipotkuriin, joka sekin toimii hyvin. Moottoriksi valitsin Graupnerin Speed 280:n, jota käytetään 4,8 voltilla (yksi akku riittää sekä ajoakuksi että vastaanottimelle). Peräsinservo on Robben FS500 miniservo.

 

Seuraavat kuvat vaativat hieman kommentointia. Billing Boats on ilmeisesti tarkoittanut, että hytti viimeistellään ainoastaan petsaamalla vaneri. Minkäänlaista materiaalia päällystämiseen ei nimittäin seuraa sarjan mukana, mikä oli lievä pettymys, koska myyntipakkauksen kuva antaa ymmärtää muuta. Ostin siis itse 2 ja 3 mm leveää mahonkilistaa, jolla homma hoituu hyvin.

Kantta varten rakennussarjan mukana tulee mahonkilistaa, jota en kuitenkaan halunnut käyttää. Sen sijaan vaaleanruskeaksi petsattu 1x5mm vaahtera oli oiva valinta.

Sain rengasliikkeestä ilmaiseksi käytettyjä lyijypainoja, jotka sopivat laivamallin tasapainottamiseen paremmin kuin hyvin. Ne pysyvät ikuisesti paikallaan tipalla epoksia. Vuorossa on myös elektroniikan asennus. Vastaanotin on Robben RX600 (kuutta kanavaa ei tässä mallissa tarvita., mutta vastaanotin on pieni ja edullinen) ja nopeudensäädin Robbe Rokraft 50. 5A virtaa riittää hyvin pienelle Speed 280 -moottorille.

Kaikkiaan projekti on mielestäni onnistunut. Mary Ann on erittäin helppo käsiteltävä vedessä, ui suoraan mutta tarpeen vaatiessa kääntyy lähes paikallaan ympäri. Aaltoja se ei pelkää, vaan kelluu kuin korkki aina aallonharjalla, ja ylittää ne eleettömän tyylikkäästi. Yhdistelmän Speed 280/4.8V teho ei päätä huimaa, mutta riittää kuitenkin tämän kokoiseen malliin. 1600 mAh/4.8v NiMH-akulla ajoaikaa saadaan ainakin tunti yhdellä latauksella.

 

Kuvia valmiista mallista on kuvagalleriassa: http://sulara.kuvat.fi/kuvat/Malligalleria/Mary+Ann/

- teksti ja kuvat: Harri Niemi

 

Artikkelit-sivulle

Takaisin etusivulle