Standard FLEX 300 propulsiomuunnos, osa 3
Koeajo 1 (1h)
Peräkannen kasaus ja maalaus 4.-7.2.2008 (6h)
Akkujen sovitus 1.-2.2.2008 (2h)
Detaljointi ja rungon lakkaus 12.-18.2.2008 (4h)
Koeajo 1
Suunniteltu koeajo-ohjelma:
- Virtaus - ja tehotestit kumpikin vesisuihkuyksikkö erikseen
- Kauhan ja ohjaussuuttimien toiminta 0-teho , ½ teho, täysteho
- Kavitointi 0-teho , ½ teho, täysteho
Näinhän sen piti mennä: Leuto talvi, järvet eivät jäädy jne. jne. Kävin katselemassa lähijärveä jo 4.1.2008 perjantai-iltana n. klo 20. Lämpötila ulkona oli -2 ja vallitsi kova tuuli. Vastarannalla oli riitettä mutta nk. koeajoranta oli täysin puhdas jäistä. Nostin tästä innostuneena lauantain-aamuna rungon, akut ja radiot autoon ja suuntasin kohti edellisiltaista paikkaa. Aurinko sarasti ja keli oli tyyntynyt. Päästyäni rantaan totesin järven jäätyneen osittain pohjaan asti. Edes kirveellä ei saanut "avantoa aikaan". Tässä vaiheessa katselin lämpömittareita "omani" kiehui ja ulkomittari näytti - 7 astetta pakkasta, joten lievää murjotusta potevana lähdin takaisin rakennusverstaalle. Eli lisärakentelu alkoi lopputuloksen kannalta olla nyt hieman riskipeliä.
Akkujen sovitus
Ajoakuille tuli painopisteen takia rakentaa omat "pedit" eli käytännössä liimata pari rimaa pohjalle. Samalla tein yksinkertaisen telineen "valo- ja apulaiteakustolle" Tässä vaiheessa mietin vakavasti myös muutaman lisälaipion toteuttamista, jotta aluksen sisällä olisi sähkölaitteilla hieman riskittömämpää. Ensimmäinen laipio (¾ korkuinen) rakennettiin moottoripukkeja jatkamalla, toinen (½ korkuinen) akkukotelon takareunan kohdalle. Rungossa olikin valmiina keulatykin alla (¼ korkuinen) laipio. Tässä aluksessa laipiot eivät estä esim. uppoamista mutta vuototilanteessa ne estävät veden virtaamisen pitkin pilssiä.
Peräkannen kasaus ja maalaus
Kanteen (2mm koivuvaneri) piti sahata ase- ja varustelavetteja varten aukot. Tässä vaiheessa totesin, että näiden ei tarvitse olla huoltoluukkuja kuten ne alun perin olivat olleet, vaan niihin voidaan tehdä upotus ja ruuvikiinnitys. Peräkannen alla ei ole nyt sellaisia laitteita tai kytkimiä, joihin tarvitsee päästä normaalisti käsiksi. Laitapalojen kanssa tuskailin yllättävän pitkään. Ne piti puhdistaa ja hioa sekä uudelleen maalata ja sovittaa nyt kiinteästi kanteen. Kiinnitystolppien rakentamisessa meni tovi. Kannen epätasaisuudet kittasin umpeen PP100:lla ja hioin sileäksi 400-hiomapaperilla. Ruiskutin pohjamaalin ja liimasin nuo laitapalat paikoilleen. Kansi pintamaalattiin pensselillä, ei ruiskulla. Tässä vaiheessa en enää jaksanut suojata joka nurkkaa ja listaa, jolloin käytin vain isoa pehmeätä pensseliä. Kansi maalattiin vesiohenteisella akryylimaalilla.
Peräkansi
paikoillaan ja jettien vaijerit viimeisteltynä. Kauhat peruutusasennossa.
Kuvassa näkyvät (2kpl) kyljen pystytuet rakennettiin uudelleen ABS:stä.
Peräkansi ensimmäisen maalikerroksen jälkeen - perätason mattamustat tuet
paikallaan.
Detaljointi ja rungon lakkaus
Tässä vaiheessa mietin vielä suojaritilöiden toteutusta jettien imuholveihin. Ritilä (kaksi messinkilankaa estäisi isojen roskien menemisen imuholvien kautta impelleriin, mutta toisaalta vaikeuttaisi taas mahdollisen sisään menneen roskan poistoa). Luovuin tästä rakennelmasta kuitenkin mm. Olli Postin Raahen propulsiota koskevien mielipiteiden vuoksi. Peräkannen kiinnitys toteutettiin ruuveilla. Runko lakattiin tarrojen asettamisen jälkeen suojalakalla. Aluksen nimikyltit ja lippu uusittiin. Keulamasto ja keskilaivan kaide kasattiin uudelleen juottamalla. Erilaisia puisia kansilla sijainneita tukirakennelmia korvasin ABS:llä. Loput detaljiosat putsasin ja maalasin sekä liimasin omille paikoilleen. Mallin antennikalusto muutettiin samalla ajanmukaiseksi. Asensin tässä vaiheessa vielä muutaman lisävalon ja rc-käyttöisen (Robbe mono-switch) kytkimen alukseen. Vanhamekaanista kytkintä käyttänyt servo joutui eläkkeelle. Tuossa kytkimessä on se hyvä puoli, että kanavan muu käyttö ei esty kytkimen aktivoinnin tai passivoinnin takia. Päävalonheittimen polttimo vaihdettiin ultrakirkkaaksi linssilediksi ja aluksen etukannelle osoittavat työvalot teen kevään kuluessa 2x2 led-toimisiksi. Työvaloissa käytän USA:sta tilattua modifioitua rc-toimista- lediyksikköä : http://www.dimensionengineering.com/EasyLights.htm . Hinnaksi tuli postikuluineen noin 15 eur / kpl. Toimitusaika oli n. viikko. Pelkkiä 1,2A kytkimiä saa samaan rahaan osoitteesta: http://www.rc-lights.com/products/remote_switch.htm.
Tarvittavat runkomerkinnät ja nimikyltit toteutin tarroilla. Nimikyltissä aluksen nimi liimattiin mahonkipetsatun mäntyriman päälle, joka liimattiin yläkannelle omalle paikalleen kaksipuolisella teipillä. Näin nimikyltistä saatiin kilpimäinen. Aiemmin olin käyttänyt ns. negasiirtokuvaa kiillotetun messinkilevyn päällä, jolloin kirjaimet ikään kuin olivat erillisiä. Tämän menetelmän hankaluus oli valmiin kyltin irti leikkaaminen ilman että kyltti vääntyy tai että reunojen leikkauspinnoista tulee suorat.
Kuvassa rc-kytkimellä varustettu ja vastaanottimesta virtansa ottava kahden
ultrakirkkaan ledin valoyksikkö.
Peräkansi valmiina (kuvassa näkyvä RIB on radio-ohjattava). Lippu siirtyi
perämastosta ylös keskilaivaan.
Malli valmiina ennen varsinaista koeajoa - taustalla yksi sisaraluksista.
Perätasolta puuttuvat vielä raivauskoho ja vaijerilaitteisto.