Ohjusvene Raahe 1:37

 

Mallin esikuva on vuonna 1991 Suomessa rakennettu Rauma-luokan ohjusvene. Kokonaisuudessaan Rauma-luokka käsittää 4 alusta; Rauma, Raahe, Porvoo ja Naantali. Alusten sijoituspaikka on ollut Upinniemi, mutta Laivue 2000:n valmistumisen myötä Rauma-luokka siirretään Pansioon. Alusten pituus on 48 metriä ja leveys 8 metriä. Syväyttä on vain 1,5 metriä, sillä Helsinki-luokan jälkeen haluttiin ohjusveneiden soveltuvuutta myös matalaan saaristoon kehittää. Samasta syystä, ja ketteryyden aikaansaamiseksi, potkurit on korvattu vesisuihkupropulsiolla. Alusten synnyttämiin herätteisiin on myös kiinnitetty paljon huomiota suunnitteluvaiheessa.

Kaksi MTU:n Dieseliä kehittää yhteensä 8970 hevosvoimaa, jolla teholla ohjusvene kulkee noin 35 solmua. Pääaseistus on meritorjuntaohjus RBS-15, joita Raahella on 6 kappaletta. Keulalla käytetään 40 millistä Boforsin tykkiä.Näiden lisäksi aluksella on mm. ilmatorjuntaohjuksia sekä sukellusveneentorjuntakalustoa. Aseita hallitaan keskitetysti taistelunjohtojärjestelmällä. Henkilöstöä Rauma-luokalla on 19, joista varusmiehiä on vain muutama aluksen teknisyyden vuoksi.

Kiinnostuin Rauma-luokasta ollessani Upinniemessä varusmiehenä 2003. Alkuun kohde tuntui pienoismalliksi haastavalta, sillä aiemmin olen rakentanut vain venekokoluokan malleja. Hitaasti kiiruhtamalla on kuitenkin alkanut homma etenemään. Suuri ongelma on ollut kuvien ja yleisjärjestelypiirustusten hankkiminen, olen joutunut tähän asti tekemään koko mallin hajanaisista lähteistä ja netistä löytyneiden kuvien perusteella. Toki muutamia itse ottamia kuvia minulla on myös. Yleisjärjestelyn piirsin aluksi itse, mutta myöhemmin olen saanut sen käyttööni. Rungon rakentaminen alkoi siis huolellisella muotojen tutkimisella ja mittakaavassa olevien piirustusten tekemisellä. Hioin rakennusvaahdosta rungon puolikkaan ja sahasin sen 10 sentin pätkiksi. Näin sain kopioitua kaarien muodon vanerille ja kummastakin puolesta tuli symmetrinen. Kölipuu on tehty 3 mm ltk-vanerista ja koko muu alus 1,5 mm ltk-vanerista. Tuin kölipuussa kiinni olevat kaaret suoraksi rungoksi ja lankutin rungon samalla tavaralla, lankkujen leveys noin 1 cm. Tasaiset kyljet tein toki suoraan vanerista. Aivan alusta minulla ei ole kuvia, mutta kerron seuraavassa rakentamisen edistymisestä kuvien avulla. Alus on nyt ollut rakenteilla noin 2 vuotta, ensimmäiset koeajot on tehty, ja varmaan 2 vuotta ainakin menee vielä ennen kuin malli on valmis.

Rungon rakentaminen aluillaan. Pyykkipojat pitävät uutta lankkua liimauksessa paikallaan. Pohjalevyt onnistuivat suoraan vanerista.

 

 

 

 

 

 

 

Jettien asennus käynnissä. Jetit pitää nostaa noin 6 milliä pohjatasoa ylemmäs, jotta suutin tulee olemaan oikealla korkeudella esikuvaan nähden. Liimana käytin epoksia. Muuten runko on liimattu vedenkestävällä B3-liimalla ja yksityiskohdat syanoakrylaatilla.

 

 

 

 

 

 

Toinen hiottu, toinen vasta paklattu. Kuvasta näkee hyvin korotuksen vuoksi tarvittavan täyte-osan. Jettien imuaukon muotoon kiinnitin erityistä huomiota veden virtauksen vuoksi.

 

 

 

 

 

 

 

Kyljen rakentelua. Rungon suoruuteen piti kiinnittää paljon huomiota.

 

 

 

 

 

 

 

Seuraava sivu

Artikkelit-sivulle

Takaisin etusivulle