Kalastusvenho ”SOFIA” 1:50 Billingboatsin Rainbow-rakennussarjasta

Syksyllä 2002 katselin sopivaa pikku rakennussarjaa 40-cm luokkaan ja hyllyn koristeeksi. Selvää oli se, että ko. sarjaa käytettäisiin vain aihiona ja varsinainen väritys/detaljointi tehtäisiin oman maun mukaan noudattaen kuitenkin jonkinlaista todenperäisyyteen perustuvaa käsitystä. Alusta asti oli myös selvää, että malliin pitäisi ehdottomasti rakentaa radio-ohjaus sekä valot. Mallia pitäisi myös samalla vanhentaa ja elävöittää. Muutama figuurikaan ei siis olisi pahitteeksi. Viikon illat askartelin ja sitten patti jäi seisomaan aina vuoteen 2008 asti, jolloin totesin ajan tulleen kypsäksi ja kiinnostus ko. mallia kohtaan heräsi jälleen. Värityksen malliin valitsin suoraan entisen esimieheni 1920 luvulla rakennetusta norjalaisesta n. 16m pitkästä tammitroolarista.

Itse rakennussarjasta saa suoraan aikaiseksi vain nk. hyllymallin, joka soveltuu hyvin vaikkapa ensimmäistä malliaan rakentavalle juniorille. Kulkukoneisto peräsimineen on hankittava tai tehtävä erikseen. Myös mahdollinen valaistus on mallarin itsensä kehitettävä. Pienen kokonsa vuoksi tekniikan survominen vaatii hieman enemmän mietiskelyä ja osaamista, joten toimivaksi, uivaksi malliksi muuttaminen on jo sitten haastavampaa.

Mallin kustannukset

Sarja: Billing Boats Rainbow 40 eur
Mikrovastari: Futaba 114R 40MHz (4ch) 35 eur
Kidepari: Futaba FM 20 eur
Mikro ESC: Robbe mini 2A 30 eur
Nanoservo: Esky 7 eur
Akku: (2x4x 110 kr Sanyo) 10 eur
Ajoakku: 1S 800mAh LiPo 6 eur
Moottori ja akselisto: (Speed 280, Graupner) 12 eur
Valot yms. tilpehöörit: (Robbe, RC-easylight) 20 eur
Lippu: (Modelflags) 5 eur

Lisäksi tarvitaan ohjain, laturi jne. Todennäköisesti joku pihiluonteinen mallari saisi tarvittavat osaset halvemmalla tai irrottaisi ne vanhoista projekteistaan.

Runko maalattuna

 

 

 

 

 

 

 

Moottori on ronskisti liimattu epoksilla suoraan runkoon. Nivel akselissa on korvattu pätkällä ohutta silikoniletkua. Ajoaika 1s /800mAh LiPo:lla on noin 4-6 tuntia. Kuvassa näkyvät yhdistetty vastari/valoakku.

 

 

 

 

 

 

 

Servoasennus (nano) sieltä helpoimmasta päästä

 

 

 

 

 

 

 

Vesilinja puuttuu, potkuri on M2/30mm Graupnerin vakio. Nykyään saisi pienempiäkin. Peräsin on tehty messingistä juottamalla.

 

 

 

 

 

 

 

Kulkuvaloja ohjaa RC-Easylightin radio-ohjattava 1A kytkin, joka syöttää myös samalla kulkuvaloille niiden tarvitseman sähkön. Kytkin painaa noin 2g Kulkuvalot ovat mallin eniten sähköä kuluttava laitteisto.

 

 

 

 

 

 

 

Mallin ”haljenneen ja laikukkaan värityksen sain aikaiseksi kirkkaalla pikaliimalla kyllästämällä ennen petsausta. Petsi ei imeydy kuin puhtaaseen puuhun, Lopuksi pinta on lakattu ”roiskien” mattalakalla.

 

 

 

 

 

 

 

Mallin koko kansi on irrotettava, kiinnitys tapahtuu keskeltä yhdellä 3mm pultilla / mutterilla.

 

 

 

 

 

 

 

Takakaiteen juotin kasaan ohuesta kuparilangasta ja messinkitapeista. Klapit kuvassa ovat tietysti leppää (savustuspönttöä varten). Köysiniput roikkuvat aidosti oman painonsa varassa. Huomaa ohjaaja hytissä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Köysissä käytin tarkoituksella sekä synteettistä (musta) lankaa että epäsiistiä villalankaa, joka oli mahdollista värjätä likaiseksi pensselipesuvettä lutraamalla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koskapa käytössäni on kompuutteriradio, niin suoritin kaasukäyrän ja liikeratasäädökset digitaalisesti. Koeajo suoritettiin pesuvadissa. Aluksen ketteryys on aivan omaa luokkaansa eli loistava. Model-Expo 2008, 40cm -kilpailussa ko. malli tuli toiseksi.

 

Sofia merellä kalastamaan menossa.

 

 

 

 

 

 

 

 

teksti: Mikko Palkonen, 2008 ja kuvat: Mikko Palkonen ja Harri Niemi (kaksi viimeistä).

Artikkelit-sivulle

Takaisin etusivulle