Työkalut

Työkaluinventaario saattaa tuottaa tulokseksi normaalit Etusivutaloustyökalut. Ehkäpä näiden lisäksi löytyy jonkin verran puusepäntyökaluja. Mutta kovin nopeasti varmaankin ilmenee, että nämä työkalut ovat hieman karkeita ja kömpelöitä mallinrakennuspuuhiin.

Nk. mattoveitsi eli katkoterällä varustettu leikkausapuväline on käyttökelpoinen. On hyvä, jos niitä on sitä isompaa ja pienempää sorttia. Näiden lisäksi pyöreävartinen pieni askarteluveitsi on hyvä hankinta, ja siihen muutama erilainen terä. Ainakin teräväkärkinen kolmiomainen, sekä talttakärki tarvitaan.

Saha pitäisi olla myös mallin ainevahvuuksien mukainen, timpurinsahalla saa aikaiseksi vain tuhoa. Askarteluliikkeistä löytyy hienohampaisia askartelusahoja, ja ainakin yksi sellainen kannattaa hankkia.

Porakin tarvitaan. Käytännössä yksinkertainen akkuporakone on riittävä. Markkinoilla on hyvin suurella kierrosluvulla toimivia koneita, joita myydään porina (Dremel, Proxxon jne ). Näiden käyttökelpoisuus rajoittuu pieniin teriin, istukkaan ei saa yli 3.5 mm terää kiinni. Lisäksi kierrosnopeus on liian suuri, mutta vääntö melko pieni. Niinpä ne soveltuvat hionta- ja jyrsintätöihin paljon porausta paremmin. Mikäli tällaisen on hankkinut, suosittelen esim. Dremelin valikoimasta löytyviä hiomarumpuja, joita on n. 8 mm ja 13 mm halkaisijoilla. Nämä ovat mainioita puuta ja lasikuitua työstettäessä.

Tärkeä työkalu on myös hiomakapula. Eli sopiviin puupalasiin esim. kontaktiliimalla kiinni eri karkeuksisia hiomapapereita. Jos jostakin sattuu löytymään pyöreitä keppejä, sama homma, liimalla hiomapaperia päälle. Siinä se, halpa ja todella käyttökelpoinen työkalu.

Kuitenkin muutama viila on hyvä hankkia. Itse pidän pitkähköstä litteästä sahaviilan kaltaisesta yksiruotisesta viimeistelyviilasta. Seuraavaksi voi hankkia karkeamman samanlaisen, nopeampaan muotoiluun. Myös muutama pyöreä viila, esim moottorisahan teroitukseen tarkoitettu, on hyvä olla kokoelmassa.

Halpatyökalukaupoista löytyy pieniä kiinalaisia neulaviilasarjoja. Kannattaa kokeilla, ovatko ne teräviä ja tasaisia, laatu vaihtelee melkoisesti. Kun hyvä satsi osuu kohdalle, on sekin mainio hankinta. Jossain olen nähnyt hieman karkeampia pieniä viilasarjoja, joille myös käyttöä.

Erilaisia pihtejä tarvitaan myös. Elektroniikkaliikkeissä tai halpatyökalukaupoissa myydään elektroniikkatöitä varten pieniä pihtisarjoja. Tärkeimmät ovat pyöreäkärkiset taivutuspihdit ja sileät lattapihdit. Sivuleikkureita kannattaa olla kahdet: ohutteräiset elektroniikkaleikkurit ohuille messinki- ja kuparilangoille sekä osien irrotukseen valurangoista, ja toiset vähän järeämmät pianolangan katkaisuun kelpaavat (pakkauksessa tai leikkurissa Music Wire-teksti).

Työtilat

Koska laivamallien rakennussarjat ovat melko suurikokoisia, tulee rakennusjätettä ja muuta sotkua melkoisesti. Näin ollen oma työhuone tai vastaava tila on tarpeellinen. Keittiön pöydällä haittaa muu kodin toiminta, esimerkiksi juuri kun alkaa saada juonen päästä kiinni, pitää työt korjata pois ruokailun tieltä. Erilaiset hiomatyöt ovat hyvin yleisiä, ja hiomapöly sotkee tehokkaasti käytettyä työtilaa. Kun kaiken päälle tulee vielä maalinkäryt, kun rakennusvaihe on edennyt sinne saakka, ollaan jo tilanteessa, jossa mahdollisien kanssa-asujien kärsivällisyys alkaa olla käytetty loppuun.

Maalauksen, ja usein kittauksien yhteydessä syntyy liuotinkäryä, ja näin ollen olisi työtilassa tärkeää olla hyvä ilmanvaihto. Avattu ikkuna auttaa jonkun verran, mutta voimakasliuottimisten maalien tapauksessa se ei välttämättä riitä. Tietenkin pahimmat työvaiheet voi usein tehdä ulEtusivuloissa.

teksti: Ville Härmä

Seuraava -->

Takaisin artikkelit-sivulle
Takaisin etusivulle