Standard FLEX 300 propulsiomuunnos

 

Historiaa
Vanha propulsio
Uusi propulsio
Purku 11.11 – 14.11.2007 (6 h)
Jettien kasaus (6 h)
Ulkopuolinen pohjan kittaus ja hionta 17.11 – 18.11.2007 (5 h)
Holvien rakentelua ja jäähdytysvedenottojen asennus 4.12.2007 (7 h)

 

Historiaa

Vuonna 1994 etsiskelin uutta isohkoa teknistä laivamallia seuraavaksi rakennusprojektiksi. Askartelukeskus oli muistaakseni kuollut ja kuopattu eikä Billing Boatsia lukuun ottamatta juuri muita mallisarjoja ollut Helsingin seudulta saatavana ilman ulkomailta tilaamista. Päädyin Billing Boatsin P550 Flyvefisken malliin. Malli P552 Havkatten valmistui vuonna 1995 kesällä noin vuoden kestäneen urakoinnin tuloksena. Mallissa oli kolme suoravetoista potkuria ja kolme peräsintä. Aluksi liikehdintä ei ollut kovin kummoista johtuen sarjan mukana tulleista onnettomista ja samankokoisista muovipotkureista sekä ristinivelistä mallia from Hell. Mainittakoon että tähän aikaan elektroniset nopeudensäätimet olivat kalliita ja niiden saatavuus heikko. Vuotta myöhemmin olivat edessä akseliston muunnostyöt. Samalla vaihdettiin keskimmäinen ajomoottori ja akkukokoonpano. Paatti sai riesakseen kaikennäköisiä lisähärpäkkeitä aina sumutorvesta dieseläänigenerattoreihin. Näihin aikoihin valmistui myös jonkinnäköinen miniatyyriasejärjestelmä. Mallilla on kilpailtu tämän jälkeen vuodesta 2000 alkaen ja on sillä voitettu Suomen mestaruuskin. Vuonna 2001 valmistui rakennuspajaltani ko. mallin sisaralus P555 Stören.

Vuoden 2007 aikana käydyissä kilpailuissa tekniikka tai oikeastaan mekaniikka tuntui pettävän - vettä tulvi sisään koska jok' ikinen välys oli kasvanut järjettömän kokoiseksi. Myöskään akut ja säätimet saati moottorit eivät tuntuneet olevan enää toimintakuntoisia.

Vanha propulsio

Tutkiskelin ahkerasti esikuvaa ja yritin noudattaa esikuvamaisia konetehoja. "Propulsion is Combined Diesel and Gas turbine (CODAG). A General Electric LM500 gas turbine drives a fixed-pitch centre-line propeller, providing 5,450hp. Two MTU 16V 396TB94 diesels each drive a controllable-pitch wing propeller."

Muodostui seuraava kombinaatio: Keskikone 1x 540 Blackmotor , 1x Hitec SP540 30A ESC ( 45mm- 4-lapainen messinkipotkuri), akku 7C (8,4V). Laitakoneet: 2x 380sh, 2X SP600 10A (30mm-4-lapainen messinkipotkuri), akut 2x 6C (7,2v). Peräsimet: 2 vakioservoa.

Tällä setupilla malli käyttäytyi mukavasti ja tehoa oli riittävästi esikuvamaiseen ajoon. Malli ui kuitenkin liian syvällä kaikista lisähärpäkkeistä johtuen.

Uusi propulsio

Kesällä 2007 sain tarpeeksi kiukuttelevasta mekaniikasta ja koko detaljointia tärisyttävästä akselivärinästä. Vielä kun muuttopuuhissa potkurin lapa katkesi (juotos petti) ja akselituki vääntyi mallin kuljetuspukin petettyä, niin ajatuksena oli peruskorjata ko. malli. Koska mallissa oli BB:n omat 3mm akselit, täytyi ne vaihtaa. Peräsinjärjestelmälle oli tarkoitus tehdä yhdessä laitakonevaihdoksen kanssa täysremontti. Tämä vaati kuitenkin koko peräkannen poistoa (uusittu jo aiemmin kun erään lavettikokeilun jäljiltä oli vain hiiltynyt tikkukasa takakannen tilalla). Koska mallilla ei enää kilpailla nk. arvosteluluokassa, ei ulkonäöllä ja esikuvan mallitarkkuudella ole sinänsä väliä. Heräsi uusi idea: vesisuihkupropulsio, joka on nykypäivää vastaavan mallisissa aluksissa. Vesisuihku-venhoja olen ajanutkin ja mallin kohdistuva tekninen haaste inspiroi ajatusta lisää.

Erilaisten mietintäkierrosten ja pähkäilyn, demoilun (kiitos Olli Posti ja ohjusvene Raahe) tuloksena löysin Kamevan vetolaitetta kuvaavan Kehrer 28 vesisuihku-vetolaitteen (www. jet-drive.de). Itse yksikkö on erittäin korkealaatuinen, korkeaviritteinen ja vieläpä kuulalaakeroitu. Ja mikä parasta: Tunneli on nk. yhtäpuuta ( vs Graupner Jet2, joka rakennetaan kahdesta palasta, eikä siten ole ikinä pyöreä). Siitä sitten saksanmaalta tilaten ja odottamaan. Hinnaksi muodostui kotiin kannettuna 132€ ja toimitusaika oli alle viikon.

Tämän jälkeen modifioin rakennuspiirustukset. Eli akselistot, kölit / tuet sekä peräsimet pois ja vesisuihkuyksiköt tilalle. Kun vielä vaimoni kanssa päätettiin luopua eräästä kirjahyllystä, joka sattumoisin toimi ko. paatin standina, muotoutui selkeä toimintasuunnitelma sekä toteutusjärjestys.

Piirustukset:

 

Purku 11.11 – 14.11.2007 (6 h)

Kansi purettiin pois ja vanhat propulsioon liittyvät osat revittiin pois.

Tästä lähdettiin – kyllähän tuo olisi vielä staattisena mallina mennyt.

 

 

 

 

 

 

 

Kansi purettu täysin päreiksi ja koneisto odottaa purkua.

 

 

 

 

 

 

 

Tähän purun jälkeen päädyttiin.

 

 

 

 

 

 

 

Moottori lienee parhaat päivänsä nähnyt Mabuchi 380.

 

 

 

 

 

 

 

ABS-runko oli kellastunut ja haurastunut huomattavasti tuon 10v aikana. Samoin rungon maaleja hioessani huomasin maalipigmentin irtoilevan mallia punamultamaali. Lienee siis paikalla hieman korjailla paikkoja. ABS oli myös imenyt huokosiinsa mittavan määrän rasvaa mm. nivelten ja akselipäiden läheisyyteen. Pohjaa sai oikeasti hangata "konesudilla" eli pienoisporan pyörivällä harjaksella.

 

Vasen- ja keskiakselit olivat vähän hapettuneet. Outoa oli että oikeanpuoleinenakseli oli täysin puhdas.

 

 

 

 

 

 

 

Se mitä rungosta mm. poistettiin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jettien kasaus (6 h)

Uusi propulsioratkaisu. Moottorit eivät välttämättä kiinnity suoraan vetolaitteisiin - ovat vain esimerkkinä kuvassa. Ne voivat vaihtua vielä rakentelun aikana harjattomiin.

 

 

 

 

 

 

 

Seuraava sivu

Artikkelit-sivulle

Takaisin etusivulle