RC-laitteiden peruskytkennät mallin puolella

 

Kuvaan ei ole piirretty RC-komponenttien välisten johtojen liittimiä joita on nopeudensäätimessä, servossa ja vastaanotinakussa.

Vastaanottimeen kytketään peräsinservon ja nopeudensäätimen liittimet sekä vastaanotinakulta tuleva johto. Servojohdot (myös nopeudensäätimen) ovat puna-musta-valkoisia tai puna-musta-keltaisia. Yleensä kaikki liittimet menevät paikalleen vain oikein päin, mutta jos käytetään universal-tyyppisiä servoliittimiä, on syytä varmistua että liitin on oikein päin. Vastaanotinakun johdolle on oma paikkansa, ja johdossa on tavallisesti virtakytkin.

Nopeudensäätimessä on kaksi johtoparia. Tavallisesti toinen on musta-punainen akkujohto ja siinä on sopiva akkuun sopiva liitin. Toinen johtopari vie moottorille ja se voi olla sini-valkoinen, vihreä-keltainen jne (tässä kuvassa sini-keltainen). Akkujohto tulee kytkeä aina oikein päin, väärinkytkentä rikkoo säätimen välittömästi. Jos moottorijohdot ovat oikein päin, pyörii moottori vain väärään suuntaan ja asia korjaantuu johtojen paikkaa vaihtamalla. Moottorijohtojen oikosulkeminen voi vaurioittaa säädintä!

 

teksti ja kuva: Ville Härmä

1. Radiolaitteet, monitoimintomallit
2. Säätimet
3. Peruskytkennät

 

Takaisin artikkelit-sivulle
Takaisin etusivulle